WYTWORNICA PIANY
Urządzenie jest agregatem pianotwórczym o pojemności 20,40 i 80 litrów wykonanym ze stali kwasoodpornej. Wytworzona w nim piana służy do mycia i dezynfekcji urządzeń przemysłu spożywczego i przetwórczego (komór chłodniczych, autoklawów itp.), utrzymania w czystości pomieszczeń produkcyjnych w mleczarniach, browarach, zakładach mięsnych, przetwórniach owoców i warzyw itp.
Wytwornica piany składa się ze zbiornika ciśnieniowego, wykonanego ze stali kwasoodpornej, umieszczonego na kółkach jezdnych z otworem zalewowym umieszczonym centralnie na górnej dennicy. Ponadto wyprowadzone są na niej dwa króćce, do których podłączona jest armatura doprowadzająca do zbiornika sprężone powietrze z zewnętrznego źródła (np. kompresora), oraz wyprowadzająca ze zbiornika czynnik myjący, który wraz ze sprężonym powietrzem tworzy pianę myjącą.
Piana sucha jest uzyskiwana z wytwornic piany przy pomocy sprężonego powietrza. Pianę taką nanosi się na mytą powierzchnię także przy pomocy lancy i odpowiednich dysz.Gęstość piany uzyskuje się dzięki odpowiednim regulacjom dopływu powietrza i chemii. Taka piana podawana na suchą powierzchnię przeznaczoną do mycia i się do niej„przykleja” (nie opada szybko) dając możliwość stosowania chemii „delikatniejszej” a więc i tańszej a utrzymuje się kilka krotniej dłużej, co przyczynia się do znacznie większej efektywności. Podany wyżej wskaźnik efektywności zawiera się w granicach 0,75-0,85. Ogólnie można odnieść się do powyższych metod dozowania piany aktywnej w relacjach kosztowych jak 1 : 3 na korzyść piany suchej.